fredag 14 november 2008

Politikerna måste våga stå upp mot kreatörerna

Det har redan skrivits spaltpixlar om uppropet i DN där 37 "stjärnartister" propagerar för IPRED-direktivets snara inkluderande i svensk lag. Här kommer lite till.

Intressant att notera är hur dessa damer och herrar vill att införandet av det här direktivet skall bli "en nystart för upphovsrättsdebatten". Lite naiv som jag är så tycker jag kanske att det vore bättre att föra den debatten innan det lagstiftas, men det är ju bara jag. Debatt och debatt förresten. Det är väldigt dåligt med debatterandet från förespråkarna. Ofta handlar det mest om att banka in i folks huv'en hur skriven i sten nuvarande upphovsrättslagstiftning är. Inget får rucka på den! Visst, det kan diskuteras hur stora intrång i folks privatliv som är ok för att skydda uphovsrätten, men att ens fundera på om det kanske är upphovsrätten som den ser ut idag som borde ändras... NEJ! Det går absolut inte för sig.

Kulturen blöder! gråter Martin Rolinski och berättar om den knappa miljon det kostar att producera BWO's nya skiva. Man skulle kanske kunna tänka sig nån sorts riskanalys innan man lägger såna summor på ett projekt som eventuellt inte kommer att gå ihop sig utan privatpolisbefogenheter.

Som exempel på det otäcka blödandet nämner Martin hur filmen Låt den rätte komma in, bara en dryg vecka efter premiären, finns att ladda ner på nätet. Vad han glömmer att nämna är att filmen trots detta slår rekord i USA, är på gång som USA-version (vilket torde generera en del slantar) samt att versionen som hamnade på nätet är en s.k "tittkopia" ämnad för filmfestivaler. Det är alltså branschfolk som gjort filmen tillgänglig. Kanske vore läge att hålla koll på de egna innan ni skriker på skärpt lagstiftning.

Lite delade meningar råder det dock angående hur lagen är tänkt att användas. Hans Rothenberg (m) säger t.ex att:

"Det här handlar inte om att jaga någon utan snarare om en möjlighet för den som vars upphovsrätt det har gjorts intrång på att kunna gå vidare och till slut hitta de som är på toppen av pyramiden." / Dagens Nyheter

Medans Lars "Mr IFPI" Gustavsson menar att:

"Vi kommer naturligtvis att testa den nya lagstiftningen. Vi börjar i toppen, med de stora fildelarna. Men även nedladdning av till exempel fyra Abba-låtar är ju olagligt, och jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning." / Svenska Dagbladet

Så kan det gå när lagstiftare tjatar om vad syftet med lagen är utan att tänka på att de som kommer att utnyttja den sällan har några sådana begränsningar.


En av signaturerna på det där uppropet tillhör ingen mindre än Niklas Strömstedt vars blogg är fullständigt nedlusad med YouTube-klipp och roliga bilder. Inte Niklas egna alster såklart, utan klipp som han gillar och vill dela med sig av. Inget konstigt med andra ord. Det konstiga är hans kovändning när detta faktum uppmärksammas av hans läsare. Plötsligt var det "tanklöst" av honom att sprida kultur för att få andra intresserade av i många fall smått bortglömda artister så han bestämde på stört att sluta med det. Mindre uppmärksamhet till artister han gillar med andra ord. Och hans son(?) är inte sämre han. Han idkar även historierevidering för övrigt, så vi får väl se hur länge Mr Young får ligga kvar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Framför allt måste politikerna stå upp mot alla särintressen och se till samhällets bästa. För upphovsrätten är inte en rättighet för musiker och författare att tjäna pengar, utan ett privilegium, vars yttersta syfte är att föra vetenskap och konst framåt.