fredag 15 maj 2009

"Det var dom som började!"

Ok. Nu har jag inte skrivit nåt på typ sjuttio år, och det blir inte så mycket nu heller :) Vill bara kommentera Ulrika Karlssons (m) uttalande i DN angående det snara införandet av datalagringsdirektivet.

Hon går ut starkt med att skylla ifrån sig på Bodström:

"Vi har inget att välja på, direktivet är bindande. Men vi har nu hamnat på miniminivån vad gäller lagringen."

Sen försöker hon få det till att de i alla fall gör minsta möjliga:

"[...] vi har ju varit kritiska till datalagringen och tycker det är rimligt att landa på miniminivån. Helst skulle vi inte vilja se det alls."

Inte vilja se det alls... mmm..? Då finns det ju bättre sätt än att driva igenom skiten. Kan man tycka. Nåväl. Sen kommer det intressanta:

"Såväl integritet som effektivitet måste vägas in i detta, säger [Ulrika Karlsson]. Som exempel nämner hon ett telefonsamtal från en brottsling till en annan. Det kan vara effektivt för brottsbekämpningen att telefonsamtalets slutplats (var den misstänkte brottslingen geografiskt befinner sig när telefonsamtalet avslutas) kan slås fast - och inte bara den plats där brottslingen befann sig när samtalet påbörjas. I ett sådant fall kan det enligt Ulrika Karlsson finnas fog att tona ned integritetens betydelse."

Då ska vi se. Hon pratar alltså om ett direktiv som hon egentligen inte vill införa, och hon slår sig för bröstet över att de infört en miniminivå. Ändå tycker tycker hon att det kan "finnas fog att tona ned integritetens betydelse" i vissa lägen. Ursäkta om jag verkar trög, men borde inte Ulrika, som "helst [...] inte [vill] se det alls", hålla integritetens betydelse på topp?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige/Bodström skapade och drev igenom ett tvingande direktiv om övervakning osv i EU, nu måste alla länder följa Bodströmdirektivet, inte minst Sverige som skapade och drev igenom skiten.

Och gissa om övervakningen kommer öka eller minska om (s) vinner nästa val och Bodström blir justitieminister igen...

Robert Wictorzon sa...

Visst är det så. Men det där med tvingande verkar det råda lite olika uppfattnigar om. Läs Christian Engströms postning om avloppsdirektivet. Bara vi vill kan vi tydligen strunta i de där "tvingande" direktiven. Men visst, avloppsvatten är ju grymt mycket viktigare än mänskliga rättigheter...

Anonym sa...

Hur var nu den där teorin..."Regeringen kan strunta i att följa det tvingande direktivet, den kommande lagen är inte alls Bodströms fel som drev igenom direktivet i EU."

Mm-hmm. Yeah. Right.

"Kommissionen har därmed inlett det som kallas ett överträdelseärende, vilket i detta fall betyder att Sveriges stäms inför domstolen för att man inte följer tidtabellen för direktivets införande. Delar av regelverket skulle ha trätt i kraft 2007. Om Sverige fortsätter att motsätta sig direktivet kan böter i mångmiljonklassen utdömas av domstolen."http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-kommissionen-stammer-sverige-for-utebliven-datalagring-1.873947

Robert Wictorzon sa...

@Anonym: Jag vet inte om jag missförstår dig eller inte, men menar du att sverige nu "faktiskt" är tvugna, för att EUK har stämt oss? Läs Erik Josefsson.