torsdag 2 juli 2009

Angående APB's metoder (their law)

Ingen har väl missat ståhejet runt Antipiratbyråns metoder för att komma åt bevisning i det första Ipred-fallet. Har ett dataintrång begåtts? Får man hyra en hacker? Är en lösenordsskyddad FTP-server publik?

Jag känner lite att dessa frågor skulle kunna vara helt irrelevanta, för som jag ser det så är APB's insamlande av "bevismaterial" fullständigt lagvidrigt, oavsett om det sker via BitTorrent, FTP (privat eller ej), Gnutella eller helt vanliga HTML-länkar. Såhär:


APB surfar in på Pirate Bay och hittar genast ett misstänkt objekt:

* Noll_Tolerans_SWEDISH_DVDRip_XviD-Miklo50

Typisk piratlänk. Det syns på användandet av stora och små bokstäver, huller om buller. Så skulle aldrig Anders Nilsson skriva. Men, man kan (tyvärr) inte fälla någon för att de har skrivit din filmtitel på ett forum. Här krävs bevis på att torrenten faktiskt i slutändan ger APB tillgång till just Noll tolerans och inget annat samt vilka som delar ut den.

Så, APB startar sitt loggningsprogram, klickar på länken och börjar tanka. Självklart har APB Anders Nilssons tillåtelse att ladda ner den här filmen, annars skulle de ju inte kunna hjälpa honom att sätta dit de som fildelar den! Duh.

Tiden går och snart så ligger hela filen (det var en zip) på APB's skrivbord, redo att dissekeras. Så, APB pekar med musen, dubbelklickar och..! Vad nu!? Det här var ju inte alls Noll tolerans! Det var The Statue från 1971. Oh well, tänker APB. Man kan inte ha tur jämt. Så han börjar kolla övriga Noll tolerans-länkar, väntar lite till och hittar till slut vad han söker. En klockren DVD-rip av Anders Nilssons Noll tolerans. Och lite sköna IP-nummer fick de i trålen också! Sweet.


Vad innebär det här scenariot egentligen? Har APB gjort något olagligt? De letade efter pirater som fuldelade Anders Nilssons Noll tolerans. Första försöket misslyckades, men sen gick det bra! Alla glada.

Nja, riktigt så enkelt är det inte enligt min teori. Det APB gjorde först var att ladda ner ett verk de inte hade upphovsmannens tillåtelse att ladda ner. Det är mycket möjligt att Rodney Amateau eller Anis Nohra eller nån hade sagt att "Visst, det är inga problem! Det är helt ok att du laddar ner våra filmer i jakt på pirater." Men då bör väl det gälla generellt, att det är ok att ladda ner, bara man frågar i efterhand om det var ok.

För det är ju inte upp till upphovsmännen att avgöra vad som är lagligt eller ej. De kan naturligtvis välja att inte starta nån process mot, i det här fallet, Antipiratbyrån. Men innebär det att APB har laglig rätt att använda sådana metoder? Det blir inte mer lagligt med barnarbete bara för att barnet i fråga vill ha pengarna.

Med tanke på att det APB gör (till stor del?) är att ladda hem filer för fulla muggar i jakt på bevis så borde det ju rimligen inte vara alldeles ovanligt att de får andra filer i nätet än de tänkt sig. Varför är i så fall det ok om det inte är ok för "dig och mig" att göra samma sak?

* För att de raderar filerna direkt? Sure, det gör jag också! Oftast inom två-tre timmar.
* För att de representerar upphovsmän? Fine, jag är också upphovsman på jakt efter skurkar. Jag har bara inte hittat de än...


Är det någon som känner sig manad att krossa teorin? Jag är kanske helt ute och cyklar.

Inga kommentarer: