lördag 24 juli 2010

Gör privatkopiering olagligt (igen?)

Tänk dig en tämligen normal företeelse som till exempel att medelst kopiator kopiera recept ur veckotidningar för att samla i en pärm. Man slipper förstöra tidningen, och kopieringspapper håller längre än glansigt veckotidningspapper (typ samma sorts papper som i Okej för de som inte vet). Och så kan man ju ha en receptsamling i sommarstugan också!

Tänk sen att försäljningen av veckotidningar sjunker pga att många inte bara kopierar till den egna pärmen utan även till svågern och Kerstin på kontoret. De köpte ju ändå bara tidningen för recepten, och nu behövs ju inte det när de får dem gratis.

Det här är såklart ett stort problem. Det är illa nog att folk kopierar till sig själva istället för att köpa dubbla ex av tidningen (en hemma, en på toaletten), men det är kopieringen till vänner och kollegor som verkligen ställer till det. Försäljningen rasar! Men det finns inte så mycket att göra åt det. Hur ska nån kunna hålla koll på om folk kopierar recept till varandra? Det går ju inte! Hur ska veckotidningsutgivarna... eh, jag menar receptskribenterna få betalt!

Men... vänta lite nu.. Tänk så här: istället för att försöka stävja olovlig kopiering, varför inte vända på steken. Gör så att det blir TILLÅTET att kopiera recept till sommarstuga, vänner och kollegor. Ta sen ut en AVGIFT för att kompensera veckotidningsutgivarna.. förlåt, receptskribenterna för den uteblivna inkomst de i ren och skär givmildhet drar på sig. En avgift? På vadå? Jo, serru. Kopieringspapper.

För varje kvadratcentimeter skrivyta så kan man ta ut, tja, 0,05 öre. Låter det bra? Det blir ungefär 30 öre/A4. Helt ok. Och så delar Recepticon ut pengarna till veckotid.. eh, receptskribenterna. Kanon!

Tills de upptäcker att folk börjar ta bilder av recepten med sina mobiler istället, och mms:ar till sina vänner och kollegor... What to do? What to do..?

Inga kommentarer: