måndag 19 juli 2010

Varför vill Copyswede ha pengar för hårddiskar?

Copyswede är namnet på en organisation får pengar för varje tom cd, kassett m.m som du köper. Det är en sorts "skatt" som läggs på när dessa medium säljs i den s.k detaljhandeln. Anledningen är att någon kom på att artister förlorar pengar om du kopierar t.ex en skiva du har köpt, för att ha en kopia i bilen eller helt enkelt vill att den ska hålla längre än vad nu livslängden på en cd är. Oavsett vad man anser om att artister automatiskt ska få pengar för man KAN kopiera deras skivor (de flesta använder väl sina cdskivor för att spara exempelvis semesterbilder och annat) så finns det nån sorts logik i resonemanget. Säkert har det gjorts någon undersökning som visade att tillräckligt många faktiskt kopierade just musikskivor för att kunna motivera en generell ersättning. (Att det borde vara fullständigt självklart att man ska få göra kopior åt sig själv av något du har köpt är en annan diskussion.)

Nu har Copyswede upptäckt att folk inte köper tomma cd-skivor i samma utsträckning som tidigare och de har tappat en stor inkomstkälla. Folk lagrar inte musik på cd längre helt enkelt. Numera lagrar man sin musik på hårddisk, mp3-spelare eller i sin mobil. Mp3-spelaren tror jag redan ingår i de "format" som Copyswede har rätt att plocka sin avgift från, men jag kan ha fel.

Med cd-skivorna finns det som sagt nån sorts (felaktig, enligt mig) logik i att ta en avgift för. Folk kopierar en redan befintlig skiva så att ett nytt exemplar skapas. Fine. När det gäller hårddiskar och mobiltelefoner börjar logiken halta.

Kassettavgiften (som den kallas) bygger ju på ett beteende i kombination med ett lagringsmedium. Man kopierade en köpt skiva för att ha en backup eller möjligen så kopierade man en skiva från en kompis, något som är fullt lagligt. Ett nytt exemplar skapades och det ville upphovsmännen ha betalt för.
Numera köper många sin musik via t.ex iTunes och lagrar den på sin dator (på hårddisken). Men det är ju samma sak! Eller..? När du laddas ner en skiva från iTunes så finns den inte förrän den har lagrats på hårddisken. Filen på din dator ÄR originalskivan. Du har inte gjort en kopia i betydelsen "backup" eller "kopierat från en kompis". Det är denna lagring som Copyswede nu vill ha pengar för.

Applicerat på vanliga musikcdskivor så skulle det innebära att du får betala en extra avgift för själva skivan som musiken levereras på. 189:- för musiken och så en extra avgift för att kunna bära hem den i cd-asken. Låter det logiskt? Tänker jag helt fel?

Jag tycker som sagt att hela idén med en avgift för eventuell kopiering är helt befängd. Har du köpt en skiva så borde du få göra vad fan du vill med den. Jag har svårt att tänka mig att någon skulle acceptera en extra avgift på papper för att man KAN kopiera/skriva ut t.ex böcker på det. Men oavsett det så är en avgift på "den nya tidens lagringsmedia" fullständigt fel för beteendet som motiverade kassettersättningen finns inte på samma sätt idag.

PS. Notera att det här inte handlar om piratkopiering. Det handlar om laglig kopiering av material som du redan har betalat för. DS.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, det finns ingen liknande avgift på papper. Istället finns ett licenssystem där du får köpa en licens för att kopiera, t ex av Bonus Presskopia för att kopiera ur en tidning, eller av motsvarande för att kopiera ur läromedel (upp till ett visst antal sidor).

Robert Wictorzon sa...

Jag antar att det inte är något man gör som privatperson utan om man exempelvis som lärare kopierar delar ur en lärobok för att använda i sin undervisning.