måndag 30 juni 2008

Klargörande..?

Både f.d överdirektör Anders Wik och nuvarande chefen Ingvar Åkesson försöker i ett par debattartiklar räta ut ett par frågetecken angående den nya FRA-lagen. Det går sådär. Frågetecknen blir knappast räta, möjligen böjda åt ett annat håll.

Wik försöker blanda ihop det lite genom att påstå att:

Internationell trafik till och från Sverige blir inte fredad från avlyssning bara för att vi inte lyssnar i Sverige. Däremot skulle Sveriges regering bli mer beroende av andra länders avlyssning och underrättelsetjänster om FRA slutade lyssna.


Såpass? Då är det med andra ord bättre att låta polisen stjäla cyklar, för om inte de gör det så är det alltid nån annan som gör det. Och angående det där om att Sverige skulle bli mer beroende av andra om inte FRA fick lyssna har Åkesson ett rätt bra svar på:

Samtidigt tar han avstånd från ett av argumenten för lagen, nämligen att kabelspaning skulle skydda svenska soldaters i Afghanistan. Argumentet har förts fram av bland andra försvarsminister Sten Tolgfors (m) och folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Men enligt FRA-chefen är sannolikheten liten för att afghanska talibaner skulle mejla om ett eventuellt attentat mot svenska trupper via en kabel där informationen kan snappas upp av FRA.
- Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern, säger Ingvar Åkesson.

Vilket med andra ord betyder att Sverige redan nu är beroende av andra länders underrättelsetjänster och att FRA's nya befogenheter inte alls skulle ge något av värde när det gäller den typen av information. Ändå så är det det argumentet (skydda svenska soldater i tjänst utomlands) som har varit vanligast när försespråkarna har förklarat varför de röstade ja. En ny omröstning kanske skulle vara på sin plats...

Ingvar Åkesson säger också till SvD:

–Vi är väldigt ensamma i det här. Vi är en slagpåse, vi dras ­ i smutsen, vi får löpa gatlopp. Det hade varit bra om våra uppdragsgivare, till exempel departementen och regeringen, kunde ha stått upp för oss och förklarat varför de tycker att FRA behövs. Statsministern och försvarsministern har tagit några debatter, men i stort har det varit väldigt tyst.
Vad han däremot inte förklarar är varför han har suttit tyst som en mus när argumnetet om att "skydda svenska soldater i Afghanistan" förts fram, ett argument som enligt honom själv alltså inte håller.

Nu orkar jag inte skriva mer. Jag ska ju ha min första körlektion imorgon!

Inga kommentarer: