söndag 22 juni 2008

Självmord

Jag kan inte annat än lida med regeringen, vars skrik på hjälp ignoreras av alla. Nu har det gått så långt att de tänker ta livet av sig. Vad ska man annars anta att syftet med dylika planer är..?

Efter att ha lurat sig själva med rättssäkerhet hit och integritetsskydd dit och löften om att inga misstag kommer att begås och det här skall användas för att jaga terroristerm inget annat, så går de ut och bevisar med all önskvärd tydlighet att allt det där bara är luft. Visst, PKU-registret var tänkt att användas till forskning, men sen blev vi lite skraja och bestämde oss för att gå med på ett undantag. Och det gick ju bra! Inga oskyldiga drabbades, så nu kör vi så det ryker!

"Ok? So what? Han åkte dit den jäveln! Skitbra ju!"

Visst, det kan man tycka. Vad som inte är riktigt lika skitbra med det hela är att det tydligt visar att alla löften och försäkringar gällande exempelvis FRA-lagen så småningom kommer att utsättas för samma test. Hur pass allvarligt måste det inbillade hotet vara för att avsteg från den där detaljen om att inga nationella kontakter skall övervakas skall tappa all betydelse? För det kommer att ske. Och det kommer att ropas om terrorister, pedofiler och gud vet allt. Och vi kommer att lyssna. Vem vill vara orsak till att en liten oskyldig flicka antastas av en äcklig gubbe? Det är integritetskränkande att kunna bli antastad av en äcklig gubbe!

Vad jag för mitt liv inte kan förstå är varför de tusentals kvinnor som misshandlas och dödas varje år inte förtjänar bättre skydd i form av videoövervakning av alla svenska hem? Bara polisen lovar att inte titta om det inte är misshandel på gång så är det väl ok? Du har väl rent mjöl i lägenheten?

En liten avslutande fundering:

Tänk att de befogenheter som FRA får i och med den nya lagen skulle gälla vanlig snigelpost. Det skulle inte gå hem i stugorna kan jag gissa. Inte ska väl staten få läsa mina brev! Nä, såklart inte. Det vore ju integritetskränkande. Jo. Men e-mail då. Jo, det är klart. Men det är ju digitalt och sköts automatiskt. Jo, förvisso.

Betänk att PBA får rätt att ta alla brev som skickas ut från sverige och alla som kommer in till sverige, sprätta upp dem i ett mörkrum där de lägger breven i en scanner som läser av texten och varnar vid träffar på de i förväg programmerade sökorden. Scanneroperatören ser inget av texten pga speciella lampor. Han/hon ser bara tillräckligt för att kunna lägga brevet i scannern.

Detta skulle vara ett MINDRE intrång i mitt och ditt privatliv än vad FRA numera har tillåtelse att göra. För det gäller bara brev. Inte bankärenden, läsande av tidningar, kommenterande på forum m.m. Bara brev. Bara e-mail, typ.

Men det är inte det bästa. Fysiska brev VET MAN med säkerhet(?) vart de är på väg eller varifrån de kommer. Ett e-mail "inom sverige" tar med stor sannolikhet vägen via England, Tyskland, Australien och Portugal innan det landar hos polaren Pär i Enskede. Ett pappersbrev hamnar på sin höjd på nån terminal i Årsta innan leverans.

Alltså - att sprätta och scanna fysiska brev är ett avsevärt mindre intrång än vad FRA-trålningen är. Tänk på det.

Inga kommentarer: