torsdag 26 juni 2008

Censur är yttrandefrihet

"Om vi ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten" säger Marianne Mikko som tog sin journalistiska universitetsexamen i Sovjet, 1984. Hon tycker att "bloggares legala status ska klargöras och kategoriseras utifrån deras åsikt och agenda", även kallat åsiktsregistrering. Eller, vänta lite nu.. "även kallat"? Det är ju faktiskt ordagrant det hon säger! Bloggare skall åsiktsregistreras. Och detta förslag har alltså röstats igenom av EU's kultur- och utbildningsutskott. Vad definitionen på en bloggare är framgår ej.

Att Mikko inte har en aning om vad hon pratar om framgår med all tydlighet:
Marianne Mikko menar att möjligheten att gå i svaromål till en blogg måste stärkas för demokratins skull. Man bör kunna replikera på samma sätt som man kan göra i till exempel tidningar, säger hon.
- Jag tror inte på envägskommunikation, säger Marianne Mikko.
Det hon menar är alltså att tidningarnas insändarsida är ett bättre verktyg till replik än bloggarnas kommentarsfunktioner? Är hon på riktigt!? Möjligheten till direkt replik som en blogg möjliggör är nåt som tidningar aldrig kan komma i närheten av. Samtidigt så säger hon utan att skämmas att hon inte tror på envägskommunikation. Nämensåbradå, lägg ner alla tidningar, tv- och radiokanaler då!

Varför inte helt enkelt inför ett RecDep, så kan Marianne själv ändra de felaktigheter som eventuellt dyker upp på våra bloggar..? Men då får hon lova att bara göra ändringar där det tydligt har kränkts. För annars kan bloggaren bli kränkt över att ha blivit utsatt för efterhandscensur. Och det skulle vara kränkande.

En liten rolig detalj i sammanhanget är att Mikko är suppleant i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Funderat på CIA= inte kompetenta. Jfr CIA chefen "göra en osynlig organisation", "Vi har besegrat terroristerna i Al Qaida och Irak" etc.
Och alla misstag dom gjort - övervakning etc.
Bättre andra länder kräver att usa upplöser dess organisation - dom har ju sin armé.
USA är bara 1 stat bland stater.
Vi glömmer ju hur ovanligt Norden är - och då speciellt Sverige . Jag tror ju på en mer nordisk värld - dvs samarbetemed andra länder än USA
Tex uk, Iran etc
Nya allianser trippelallianser kring rymdprogram, laser etc.
Nato tex kan ju också vara Passé

Ang deras kompetens= dom utnyttjar ju en massa forskare från andra länder och är inte själva speciellt g-intelligenta.
Och Echelon etc (att Norden, Europa tillåter detta).
Få väck dom från Norden .
Dom egyptenavisningarna i sverige (kostade ju flera miljoner).
USA etc det är bara ett hjärnspöke jfr organisation, teknikprojekt, dom som vill väl för landets bästa och strategi
Bättre med 1600-talets organisation i Sv och mot nya höjder (stark intelligens mässig styrning)