onsdag 2 juli 2008

Bodström is back!

Mona Sahlin har gjort det och nu gör Thomas Bodström det. Lovar att riva upp FRA-lagen. Eller, det gör han egentligen inte. Han (liksom de flesta av oss) tycker att det behövs någon form av signalspaning. Det han inte är nöjd med är rättssäkerheten.
- Om det är tre personer som ska avlyssnas så får man begära det och då ska det godkännas.
Det låter ju bra. Problemet är att hela idén med signalspaning inte är att punktmarkera vissa element utan att just massavlyssna. Och det är där skon klämmer. Punktavlyssning av misstänkta personer finns det gott om lagar som tillåter och många av de är Bodströms kärleksbarn. Det FRA ska (och borde) göra är att scanna av intressant utrikestrafik och lägga pussel, precis som de gör med radiotrafiken. Tyvärr innebär det aktuella lagförslaget att all kommunikation slinker med, och det är det som är problemet, inte att de ska behöva söka tillstånd för att spionera på specifika personer.

Problemet kvarstår ju också även om Bodström får som han vill. Visst, FRA söker tillstånd att avlyssna Mr X och får det. Hur ska de kunna zooma in just den kommunikationen? Jo, genom att analysera all komunikation och välja bort den som inte är intressant. Precis som med det nuvarande förslaget alltså. Dimman ligger tät.

Nåja. Det spelar å andra sidan ingen som helst roll vad Bodström säger om rättssäkerhet och krav på misstankar för att få avlyssna. Med tanke på hans datalagringsdirektiv så ekar den här kritiken av FRA-lagen både tom och falsk. Som en galen tunna.

Inga kommentarer: